okulare.oku@gmail.com

2017. január

Az eltékozolt pillanat

Bíró László püspök atya mesélte, hogy egy korábbi alkalommal anya-lánya lelkigyakorlatot tartott, ahol a sok lehetőség között volt egy alkalom, amikor rajta keresztül üzenhetett anya a lányának és fordítva. Az egyik kamaszlány üzenete így hangzott:

„Azt szeretném, ha a mamám minden este leülne az ágyam szélére egy kicsit. Lehet, hogy hetekig nem történik semmi, de ha egyszer el tudom neki mondani a „fontosat”, akkor ott legyen meghallgatni!”

Szívbe markoló szavak. Gondoltunk-e arra, hogy hányszor voltunk fáradtak, elfoglaltak, éjszakába hajtók – s közben elillant az a pillanat, amikor gyermekünk megnyílhatott volna, amikor esetleg sorsfordító döntésre készült.

Dr. Seidl Ágoston

Oszd meg velünk Te is a véleményedet vagy egy kedves élményedet
az Ökuról az okulare.oku@gmail.com címen!

Farsangi bál az iskolában!

Talán nem voltam egyedül a bánatommal, amikor tavaly ősszel kiderült, hogy elmarad a Márton-napi bál az Ökuban. A csorbát kiköszörülendő az iskola Szülői Közössége vállalta, hogy idén a farsangi bált megszervezi. A részletek még kidolgozás alatt vannak, de az időpontot már rögzítettük: 2017. február 10-én, pénteken lesz a bál. (Azért választottunk pénteki napot, hogy a báli szezon általában szombatra eső eseményei ne ütközzenek a mi rendezvényünkkel.) Reményeink szerint a félévi szülői értekezleten már minden képviselő el tudja majd mondani a részleteket, illetve egy-két alkalommal az e-levélládátokat is terhelnénk majd információkkal.

Csapodi Csaba

Krisztus szeretete szorongat minket

E gondolat jegyében indul a 2017. évi pesthidegkúti ökumenikus imahét. A megnyitó taizéi imaórának az Öku ad otthont január 15-én, vasárnap 16.30-tól. Szeretettel várjuk az ökus családokat is! Az imahét további sok színes programban bővelkedik, a részletekről itt olvashattok!

Ökumené itt és most!

1998-ban kerültünk ide. Emlékszem mindenki figyelmeztetett bennünket: „Itt nem fog működni az ökumené! A térségben nagyon erős a római katolikus vallás.” Viktorral elmentünk a mindenki által mélyen tisztelt római katolikus atyához látogatóba, megboldogult Bodnár Lajos atyához, aki lenyűgözött bennünket hiteles, mély, igaz és hívő egyéniségével. Kiderült, mielőtt papi pályára került volna, történelemtanár volt. Neki köszönhetjük – mi, evangélikusok – egyik legkedvesebb ökumenikus helyünket is, a Máriaremete–Hidegkúti Ökumenikus Iskola mellett, Gercsét!

1999. december 24-én, pár héttel Kincső lányunk születése előtt, siettem vissza az ajtóból, mivel szólt a vonalas telefon; azt hittem Erdélyből hív a családom:
– Tiszteletes asszony, úgy örvendek, hogy otthon vannak! Megyünk a gyermekekkel betlehemezni.
– Drága Lajos atya, minket várnak a hívek a templomban, nálunk is Szenteste van.
– ... nem tudnak várni?
– De, tudunk várni! Várjuk a gyermekekkel együtt a Pesthidegkúti Evangélikus Templomba!
Drága Lajos atya eljött a gyermekeivel, bevonult az evangélikus templomba, és előadták a betlehemest! Amíg élt, így kezdődött nálunk, evangélikusoknál a Szenteste.

Lajos atya szavunkat vette, hogy Kincső gyermekünk a Don Bosco Nővérek Szent Család Óvodájába fog járni. Neki tett ígéretünket betartottuk: négy évig volt Kincső ovis, majd nyolc évig a Máriaremete–Hidegkúti Ökumenikus Általános Iskolában vidám „ökus”. Jelenleg – evangélikus papgyermekként – a Baár–Madas Református Gimnázium tanulója.

Az Ökumenikus Imahét sokat ad azoknak, akik – Istennek legyen hála – mindig tudnak és akarnak időt szánni rá. A térséget s azontúl a kereszténységet erősíti. Egymás testvérei vagyunk Krisztusban! Ugyanazon hegycsúcs felé tartunk: a hegynek más-más útjai vannak, viszont a csúcs ugyanaz!
Legyen minőségi időnk egymásra, s ezáltal erősítsük keresztény-keresztyén közösségeinket! Látogassunk el egymás templomaiba!
Hallgassuk meg egymás szolgálatait!
Imádkozzunk, énekeljünk együtt, vidám szívvel, odaadó lélekkel!
Adjunk hálát Istennek, hogy most még békeidőben áldhatjuk az Ő nevét!
Tiszta szívből, közös akarattal imádkozzunk a békéért!
Tagadhatatlanul nehéz időket élünk, ne féljünk, fogjuk meg egymás kezét!
A mi Urunk, Krisztus szeretete tartson meg minket minden időkben!

Tódor Melinda