okulare.oku@gmail.com

2017. március

Már csak

0

nap!

Öku Családi Nap

2017. május 13.

Online gyerek – offline szülő – ELSŐ RÉSZ

A legújabb kor megérkezett, és ezt ideje lenne észrevennünk. Az internet áldásairól senkit nem kell meggyőzni, de vajon az átkaiból is naprakészek vagyunk? Átgondoltuk, mit adunk a gyerekeink kezébe egy okostelefonnal? Biztos, hogy színtiszta boldogságot? A XXI. század új gyerekkort hozott, de a használati utasítást nekünk kell kitalálnunk. Tari Annamária pszichológussal beszélgettünk.

Leves telefonnal

− Én inkább offline mint online szülő vagyok, ez ciki manapság?

− Nem, egyáltalán. Csak ki kell egészíteni, mert az offline üzemmód veszélyeket rejt. Amerikai adatok szerint ha egy jól működő család nem vesz tudomást az internetről, akkor nem tud segíteni a gyereke online problémáival. Ő ugyanis önmagától nem hozza szóba, mi történik a neten, mert azt érzi, hogy a szüleit fényévek választják el attól a világtól, amiben ő él és amit szeret. Vagy azért nem tudnak segíteni a szülők, mert egy jótékony vakfolt alakul ki bennük és nem látják a problémát, vagy mert bár szeretnék látni, az sajnos idegesíti őket. Nincs kedvük és idejük ezzel foglalkozni. Az okostelefon olyan, mint egy luxus gyerekszoba. A multitasking lehetőség arról szól, hogy bármikor lehet játszani, zenét hallgatni, chatelni, posztolni, egyszerre 8-10 dolgot csinálni. Az online világ színes, szagos, gyors, fantasztikus és azonnal kielégíti az érzelmi szükségleteket. Az offline szülő helyesen teszi, ha ragaszkodik a saját jól kipróbált értékeihez. A gyerek csak azt érzi, hogy sokkal könnyebb az online térben örömöket szerezni, mint felcaplatni egy vacak hegyre anyáékkal, akik a buszpályaudvaron még veszekedtek és pisilni kell és nincs sávszélesség és a facebookra se tudom kirakni, hogy hol kirándulok. Fujj, színház, ráadásul húzzak hozzá inget? Pedig muszáj neki élményeket mutatnunk, mert később, ha kiderül, hogy neki nincs ilyen, az borzalmas lesz. A szülő határozottsága és az értékek átadása jelenti a hidat a két világ között.

– Mi a legjellemzőbb különbség a mostani szülők és a gyerekeik között?

– A szülő csak eszközhasználó – azaz digitális bevándorló –, mert már jócskán felnőtt volt, amikor az internet beindult. Amikor elkezdtek ömleni az eszközök, akkor a szülő még mindig azt gondolta, hogy a telefon pont arra való, amire kitalálták: telefonálni. Kilenc másik dolgot csinálni rajta köszöni, nem akar. A nagy különbség egy eszközhasználó felnőtt és egy online teret megélő Z vagy alfa generációs gyerek között az, hogy az utóbbinak ez élettér. Az élettér hiánya nagyon más, mint egy eszköz hiánya. A telefont otthon hagyó felnőtt túléli a napját, mert meg tudja oldani, ahogy a hétvégét is kibírja nélküle. Egy mai tinédzser viszont arról ismerhető meg, hogy a vasárnapi ebédnél is ott van a telefonja a leves mellett.

Ragtapaszt a léleknek!

– Miből fakad ez a kommunikációs igény? A szülőkkel ezt nem tudja kielégíteni?

– A személyiség érése arról is szól, hogy megtanuljuk a kereteket, határokat, a reakcióidő növelését. Ha egy csecsemő felsír, azonnal felvesszük, ha egy kisgyerek levágja magát a földre a közértben, túró rudit nyomunk a kezébe, csak maradjon már csöndben. Kisiskolás kortól viszont mást se hall: értsd meg, várd ki, maradj csöndben... Hisz elvárható, hogy érettebben kezelje a helyzeteket. Az online tér segít megmaradni ezen az infantilis szinten, mert nincs megnövekedett reakcióidő. A kütyükkel más is megérkezett: hogy nem kell kibírni a szeparációs szorongást. Ahhoz, hogy egy ember jóban legyen önmagával, ki kell bírni a szeparációt. Tudni kell egyedül lenni a gondolataival akár úgy is, hogy közben nem csinál semmit. Kutatások szerint az internet veszélyesen leszoktat a szeparáció tűréséről, miközben az ember egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy saját magát elviselje. Ha egy gyerek megszokja, hogy soha nem kell egyedül lennie, akkor miért szeressen majd később? De ha nem szeret egyedül lenni, hogyan lesz önmagával jóban? És hogyan oldja meg majd a konfliktushelyzeteket? Mindig valaki más megoldóképletére fog várni. És elérkeztünk a harmadik ponthoz: az érzelmi inkontinenciához. Az internet előtti időkben a holding (magunkban tartás) képessége sokkal fejlettebb volt. Ha történik velem egy traumatikus esemény, azt képes vagyok órákig magamban tartani, mire egy bizalmasomnak elmondom. Minél hosszabb a holding, annál jobb. A konfliktuskezelő, problémamegoldó stratégiák mind a holdinggal fejlődnek. Eljött az internet, a 0-24-ben kapcsolódás, és a holding lerövidül 10 mp-re. Nem tartok magamban semmit, mert azonnal kell a ragtapasz a lelkemre. De valójában az első ragtapaszt az embernek saját magának kell előállítania.

Sárdi Enikő

A második rész itt olvasható

Ökukta 2.

Az Ökuktához a receptküldés március elején lezárult. Nagy örömünkre több, mint 200 recept érkezett, amiből már érdemes egy szakácskönyvet összeállítani. Egyértelműen a süti kategória „tarolt”, de szép számmal szerepelnek a levesek, húsételek vagy valamilyen alapanyagra allergiások számára készíthető ételek is, a nemzetközi konyha gyöngyszemeiről nem is beszélve.

Nagy köszönettel vesszük még szponzorok jelentkezését, megköszönve az eddigi adományokat, ami nagyon megkönnyíti a könyv kiadását. Ha valakinek még lehetősége van segíteni, akkor „Ökukta 2.” megjegyzéssel a Széphalom Alapítvány számlájára (11701004-20110156) utalva az összeget, megteheti. Előre is nagyon köszönjük!

Izgatottan várjuk a könyvbemutató időpontját, amely az eredeti dátumhoz képest egy kicsit változott: május 13., szombat – ekkor lesz a családi nap!!!

Mindenkit szeretettel várunk!

Járó Ildikó (az Ökukta szerkesztője)

Új információk az 1%-ról

Kedves Szülőtársak!

Sokan nem tudják, hogy akkor is érdemes felajánlani az 1%-ot, ha kevés vagy semmi személyi jövedelemadót fizetnek, mert az összes felajánlás arányában osztják vissza az SZJA azon részét, amiről nem rendelkeztek az adózók. Tehát nemcsak az számít, hogy van-e befizetése, hanem az is, hogy rendelkezett-e.

Tehát, aki nem adózik, az is rendelkezzen, mert így visszaosztott pénzhez juthat az Alapítványon keresztül az Öku.

Az elmúlt évben is sokan támogatták a Széphalom Alapítványt. Ez tette lehetővé az Ökumenikus Iskola folyamatos támogatását. Köszönjük közös ügyünkhöz való hozzájárulásukat!

Széphalom Alapítvány, adószám: 19622024-1-41

Rendelkező nyilatkozat az adóbevallás mellett található, vagy letölthető erről a linkről.

Az egyéb támogatásokkal kapcsolatban: örültünk, hogy sokan vállalják a rendszeres, kisebb összegű támogatást. Ez biztosan nem terheli meg annyira a családokat, jobban eloszlik az év folyamán. És ma már mind a bankok, mind a számítógépes otthoni utalások könnyen kezelik a rendszeres megbízásokat.

Kérjük, támogassa az Alapítványt kisebb összegű, rendszeres befizetéssel!

Az SZJA másik 1 %-át pedig javasoljuk, hogy valamelyik történelmi egyháznak ajánlják fel, például: